Dagtocht Grebbelinie

De dag begint rond 10.00 uur op Fort aan de Buursteeg niet ver van de A-12 (afslag 23, Veenendaal West) en op wandelafstand van NS-station Veenendaal-De Klomp. Het fort lijkt misschien in eerste aanleg weinig imposant maar al snel wordt duidelijk dat we hier te maken hebben met één van de belangrijkste verdedigingswerken van de Grebbelinie. In het bezoekerscentrum op het Fort brengen we u in twee keer drie kwartier (met koffiepauze) het verhaal van ruim 350 jaar Grebbelinie. Een verhaal dat zich aan alle kanten van de vaderlandse grenzen afspeelt omdat het merendeel van de activiteiten in de Grebbelinie enkel begrepen kan worden in het licht van de drama’s die zich op dat moment elders in Europa voltrekken.

De Grebbelinie is een waterlinie en al die dwarskaden, inundatiesluizen en verdedigingswerken in het gebied van de Gelderse Vallei doen op hun hele eigen manier verslag van onze samenwerking in onzekere tijden met één zekere bondgenoot: het water. Wil een waterlinie functioneren dan moet er wel water zijn. Nu lijkt dat voor onze streken niet direct een probleem maar toch heeft het nog heel wat waterstaatkundige inspanning vereist voordat er genoeg water richting Grebbelinie stroomde. Deze inspanning, - eigenlijk een soort bypass-operatie die het Pannerdensch Kanaal heet - zal in het verhaal over de Grebbelinie dan ook zeker niet ontbreken. We eindigen het ochtendprogramma met de mobilisatie van 1939 en de onderwaterzetting van grote delen van de Gelderse vallei in datzelfde jaar. De meidagen van veertig komen in de middag uitvoerig aan bod.

Na de lunch wandelen we over het fort en daarmee maken we tegelijkertijd een wandeling door drie dagen oorlog rondom Veenendaal. De op het fort aansluitende Slaperdijk zullen we voor bijna een kilometer te voet volgen. Deze wandeling levert bijzondere verhalen op over de rol van het water in die wonderlijke combinatie van geplande onderwaterzettingen en tragische dijkdoorbraken. Per auto/bus toeren we vervolgens door een landschap dat zich met zijn dijkjes en beken met graagte laat lezen door elke passant met enige kennis van de Grebbelinie. Bij de Groeperkade maken we een korte stop, daarna is de Post van Lambalgen onze volgende halteplaats. Over de Liniedijk lopen we tenslotte de fraaie laatste kilometer van onze dagtocht naar Hoeve de Beek waar een expositie is ingericht over mobilisatie, en oorlog en de mislukt Duitse aanval bij Scherpenzeel op 13 mei 1940. Daarna gaat het terug naar Fort aan de Buursteeg waar we onder het genot van een drankje rond 16.30 uur de tocht zullen afsluiten.

Deze Grebbeliniedagtocht heeft Stichting De Greb in samenwerking met Historizon al een aantal keer tot tevredenheid van de deelnemers uitgevoerd. Natuurlijk kan in onderling overleg en in lijn met uw beschikbare budget altijd historisch maatwerk geleverd worden (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).