18 juni 2022: Getuigenissen op de Berg

Dit jaar organiseert Stichting De Greb voor de vierde keer ‘Getuigenissen op de Berg’, een programma waarin het bijzondere oorlogsverleden van de Grebbeberg op een telkens weer verrassende wijze onder de aandacht wordt gebracht. De laatste keer, twee jaar voordat de Corona-crisis aan zoveel cultuur een eind maakte,  heeft een groep acteurs op de Grebberg in een twaalftal scenes de vaak tragische lotgevallen van individuele soldaten uitgebeeld. Dit jaar is met het harpconcert van Beate Loonstra* gekozen voor een meer muzikale invulling. ‘

De linie, tussen storm en stilte’ onderhoudt ons één uur (van 20.00 – 21.00 uur) met muziek die voor een belangrijk deel door Beate zelf gecomponeerd is. Muziek soms sereen en kabbelend, dan weer stormachtig en overweldigend, muziek die uw fantasie meeneemt naar de pracht van de linie maar ook naar de hel op de Berg. Op de doeken tussen de bomen vindt u die hel terug. Daar leest u (vanaf 19.00 uur) de verhalen van soldaten die in de meidagen van veertig hun oorlog op de Greb gevochten hebben.

Het dak van kazemat SZW17 is het podium voor het concert van Beate. U vindt de kazemat door tegenover de hoofdingang van Zideris aan de Cuneraweg het bospad in te lopen. Dit pad, de Heimersteinselaan, volgt u ongeveer 250 meter en dan ziet u aan uw rechterhand kazemat SZW17.  De doeken (en ook een aantal foto’s) hangen binnen een straal van 300 meter rondom de kazemat. Een kaart vindt u onder deze tekst.

Bij kazemat SZW17 plaatsen we vijftig stoelen. We raden u aan (indien mogelijk) zelf wat zitmateriaal mee te nemen. Reserveren is niet nodig.

Het succes van dit buitengebeuren is natuurlijk mede afhankelijk van het weer. Mochten regen en wind een openlucht optreden onmogelijk maken dan wijken we uit naar de Gedachteniskerk in Rhenen.

‘Getuigenissen op de Berg’ is gratis toegankelijk, we stellen een donatie op prijs (na afloop van het concert in de daartoe bestemde helm of op bankrekeningnummer NL46 RABO 0397 0316 37)

Wij hopen u op 18 juni bij kazemat SZW17 te mogen begroeten.

Uw auto parkeren kan:
- naast de erebegraafplaats
- achter het hoofdgebouw van Zideris
- op de parkeerplaats aan de Cuneraweg twee honderd meter ten zuiden van de Heimersteinselaan

Met vriendelijke groet,
namens Stichting De Greb,

Bernier Cornielje                06 554 341 93
Hans Brons                        06 209 585 65
Rob Meeuwisz                   06 255 325 81

 

*Harpiste Beate Loonstra is een muzikale duizendpoot. Van klassiek tot cross-over, van impressionisme tot improvisatie, solo en samen. Ze behaalde haar master summa cum laude aan het Utrechts Conservatorium en studeerde aan de Guildhall School of Music & Drama in Londen. Beate Loonstra wordt geroemd om haar vertelkracht en is regelmatig te horen in de media zoals bij Podium Witteman en NPO Radio 4 als solist en in samenspel met o.a. het Metropole Orkest en Cappella Amsterdam.
In dit concert klinken naast de werken van Loonstra ook nocturnes van Benjamin Britten en Lex van Delden en A night in a city far away dat speciaal voor Loonstra geschreven werd door componist Ad Wammes.

 

Grebbeberg Stoplijn loopgraaf aug2012

Beate Loonstra

Cultuur 2022

Cultuur 2022

Cultuur 2022

Cultuur 2022